Megyei hírek

Fórum az államtitkárral Zalaegerszegen

Nemcsak tudást kell tömni a gyerekek fejébe, hanem azt kell felismertetni velük, hogy a tanulás jó dolog - mondta az oktatási államtitkár Zalaegerszegen, a PSZ fórumán.

Tovább

 

Egyes kistelepüléseken több tanár is hiányzik

Molnár Zoltán, a PSZ BAZ-megyei elnöke  az Észak-Magyarország c. lapnak nyilatkozott a pedagógushiányról. Az elnök jelezte: pontos adatai nincsenek, de kollégáitól tudja, hogy különösen a halmozottan hátrányos helyzetű járások küzdenek pedagógushiánnyal, így a Bódva-völgye is. Ott van olyan kisvárosi iskola, ahol 5 tanári állás is betöltetlen. Az okokról jelezte: a pedagógusok bére még mindig elmarad a versenyszférában dolgozó diplomások bérétől, különösen a pályakezdőké. A feladat viszont nehezebb, mint 20–30 évvel ezelőtt volt. Az sem növeli a pálya vonzerejét, hogy nincs egységes kötelező tanítási óraszám. Így jelenleg van olyan pedagógus, aki 22 órát tanít egy héten, és olyan is, aki 26-ot.

Tovább

 

Nyugdíjas pedagógusokat köszöntöttek Székesfehérváron

A szakszervezet körülbelül húsz éve rendezi meg ezt a karácsonyváró rendezvényt. Bár a helyszínek változtak, négy éve a fehérvári iskola adja a helyet ennek az eseménynek - mondta Jámbor Ferencné, a szervezet elnöke. Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere köszönetet mondott a szakszervezet vezetésének a gondoskodásért, amellyel az előttünk járók felé fordul. A rendezvényről a helyi portálok számoltak be.

Tovább

Tovább2

 

Emlékdiplomákat adtak át Székesfehérváron pedagógusoknak

Arany, gyémánt, vas és rubin okleveleket adtak át a tanári munka és az életpálya megbecsüléseként. Jámbor Ferencné, a PSZ megyei elnöke azt mondta: ez a nemzedék példamutató felelősséget vállalt.

Tovább

 

Cél a diákok terheinek csökkentése

Mielőbb csökkenteni kellene a tanulók kötelező óraszámát, hogy mérséklődjön az a teher, amely ma rájuk hárul - erről is beszélt a PSZ alelnöke, Szabó Zsuzsa Szolnokon, a megyei titkári értekezleten.

Tovább

 

A remény ingázói

Számos faluból már városi iskolába, jellemzően a jobban finanszírozott egyházi intézményekbe járatják általános iskolás gyermekeiket az alsó középosztálybeli szülők. Riport a Szabad Földben.

Tovább

 

Köznevelési tájékoztató Baján

A Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Szervezete Köznevelési tájékoztató 2017/2018 címmel fórumot szervezett Baján, melyen részt vett Solti Péter, a KK elnöke, továbbá Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke is.

Tovább

 

Elégedetlenek a pedagógusok

A béremelés utolsó részletét hivatalosan differenciáltan kapták meg a pedagógusok, ám a PSZ nem így kérte a minőségi munka elismerését – erről is szó volt a győri értekezleten, amelyen részt vett Gosztonyi Gábor alelnök is.

Tovább

 

Tanévnyitó Nyíregyházán

A pedagógushiány az egyik legnagyobb probléma a köznevelésben - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Szervezet nyíregyházi értekezletén, melyről beszámolt a Kölcsey TV híradója.

Tovább

 

Hamarosan hiány lehet óvónőkből a falvakban

A tornanádaskai eset elszigetelt lehet, ennyire még nem riasztó az óvónők hiánya. De számolni kell azzal, hogy romlik a helyzet - erről beszélt a Magyar Nemzetnek Makár Barnabásné, a PSZ Ügyvivői Testületének tagja.

Tovább

 

A tanárhiány, a differenciált béremelés, a túlterheltség - a PSZ szerint ezek a megoldandó problémák.

A PSZ Somogy Megyei Szervezete Kaposváron tartotta tanévnyitóját, melyen részt vett Galló Istvánné elnök is.

Tovább

 

Fejér megyében régóta gond a pedagógushiány

Fejér megye kisebb településeinek óvodáiban és iskoláiban több éve jelentkezett a pedagógushiány, veszélybe került a szakos ellátottság - erről beszélt a PSZ megyei elnöke és országos alelnöke a minap Székesfehérváron.

Tovább

 

Tornanádaskán akár félmilliót is kaphatna egy óvónő

A Borsod megyei településen akár bruttó félmillióért is keresnek még pályakezdő óvónőt is. Ez a fizetés kimagasló. Makár Barnabásné, a PSZ ÜT tagja utalt az óvónőhiányra is, amikor az RTL híradójának nyilatkozott.

Tovább

 

Nem jött be az életpálya-modell

A pedagógustársadalom elöregedett, miközben fiataloknak nem vonzó a pálya. Bár sokan végzik el az egyetemet, főiskolát, más hivatást választanak diplomájukkal - mondta a PSZ elnöke Szegeden. A PSZ Csongrád Megyei és Szegedi Járási szervezete 2017. szeptember 28-án tartotta tanévnyitó értekezletét. Erről tudósított a delmagyar.hu portál.

Tovább

 

Ne maradjon betöltetlen pedagógusi álláshely

A PSZ korábban jelezte, hogy tanárhiány lehet. Ezért fogalmazta meg 25 pontos követelésében, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő kollégákat nem szabad elküldeni - mondta Szabó Zsuzsa alelnök Szekszárdon, a PSZ megyei tanévnyitóján. A PSZ Tolna Megyei Szervezete 2017. október 3-án tartotta megyei értekezletét. Erről számolt be a helyi lap:

Tovább

 

A kormány becsapta a pedagógusokat a béremeléssel

Megváltoztatták a béremelés szabályait, így rosszul jártak a pedagógusok: pl. nem a minimálbérhez igazítják a béreket - nyilatkozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a szegedi televíziónak. Tanévnyitó értekezletet tartottak Szegeden.

Tovább

 

A tanévkezdés egyik legégetőbb gondja a pedagógushiány

Tanévnyitó értekezletet tartottak Székesfehérváron a PSZ Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsának tagjai. Szabó Zsuzsa alelnök az elmúlt időszak eseményeiről is beszámolt – tudósított a helyi tv híradója.

Tovább

 

A problémákra keres választ a PSZ

Szabó Zsuzsa alelnök a PSZ Heves Megyei Szervezete tanévnyitóján járt. Az Eger TV-nek arról nyilatkozott (2017. szeptember 21-én), hogy a szakszervezetnek mindig a valódi problémákra kell megoldást találnia.

Tovább

 

Tanévnyitó Békés megyében

Évindító értekezletet tartott a PSZ Békés Megyei Szervezete Békéscsabán 2017. szeptember 20-án. A rendezvényen részt vett Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor alelnök is. A köznevelésben tapasztalt problémák megoldására kerestek választ.

Tovább

 

Székesfehérváron a nyugdíjas pedagógusokat köszöntötték

A PSZ Fejér Megyei Szervezete pedagógusnapi ünnepségen köszöntötte a nyugdíjas kollégákat. A Tóvárosi Általános Iskola tantestülete és diákjai adtak műsort. Nyilatkozott Jámbor Ferencné megyei elnök a Fehérvár Híradónak 2017. június 8-án.

Tovább

 

A pedagógus életpálya elveszti vonzerejét

2018 januárjától egy frissen érettségizett iskolatitkár és egy kezdő szakmunkás is ugyanannyit fog keresni, mint egy főiskolát végzett, diplomás pályakezdő tanár - a garantált bérminimum emelésével. A 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodell elveszti vonzerejét, mert más szférában nagy léptekkel nőnek a bérek, a pedagógusok béremelése viszont leáll a 2017. szeptember 1-jétől bevezetendő, nagyjából 3 százalékos utolsó emelés után. Egyetlen évben emelkedett az életpálya-modellben megígért módon a tanárok, tanítók jövedelme - mondta a Szabad Földnek Fehérné Kajtár Hajnalka, a PSZ Bács-Kiskun megyei elnöke. Az eredeti modellben ugyanis a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, annak arányában nőttek volna a pedagógusbérek.

Tovább

 

Székesfehérvár a Bregyó Szabadidő Központban rendezte meg majálisát, ahol a MASZSZ-hoz tartozó 6 szakszervezet és a PSZ székesfehérvári városi szervezete képviseltette magát. A jó hangulatról a képek árulkodnak!

Tovább

 

„Unatkozom” – ha nincs figyelem, a fegyelem is lazul.  A Pedagógusok Szakszervezetének Fejér megyei elnöke, Jámbor Ferencné arról beszélt a Feol portálnak: neki is említik olykor a kollégák, hogy egyre nehezebb a gyerekekkel. Ő azonban csakis azt az utat tartja járhatónak, hogy a diák számára érdekessé kell tenni az órát. A pedagógusnak olyan személyiségnek kell lennie, aki tud hatni a gyerekekre. Az állandó fegyelmezésnél pedig jobb eszköz lehet a szeretet, az odafordulás a diák felé.

Tovább

 

A Székesfehérvári Foglalkoztatási Fórum  munkájában vesz részt küldöttként Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

Tovább

 

A PSZ Fejér Megyei Szervezete Nyugdíjas Tagozatának tagjaival találkozott Cser-Palkovics András polgármester 2017. március 23-án Székesfehérváron, a Bory Jenő Általános Iskolában. A baráti beszélgetés indítójaként Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke a Nyugdíjas Tagozat életéről (2003-2016) képeket vetített le. A régi és közeli emlékek felidézése, személyes élmények megosztása még közelebb hozta egymáshoz a város vezetőjét és a nyugdíjasokat. Nézze meg a képeket!

Tovább

 

A 9 évfolyamos iskola tervéről a PSZ járási titkára, Pap Jánosné beszélt 2017. március 16-án.

Tovább

 

A PSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének értekezletén részt vett a helyi tv. Nyilatkozott Szabó Zsuzsa alelnök és Miklósi István megyei elnök is 2017. március 13-án.

Tovább

 

A PSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, Miklósi István szintén a 9 évfolyamos iskoláról mondott véleményt 2017. március 10-én.

Tovább