Lapszemle március 9. Ígéretek bérfeszültséggel

március 09, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (4 szavazat)

Lapszemlénkből megtudhatja, milyen bérfeszültséget okozhat a KK alá tartozó gyakornokoknak beígért béremelés, és, hogy mit ígér az ellenzék. Olvashat matekzsenikről, és egy egész megyét érintő botrányról is.

                                                                                     

 

Lapszemle 2018. március 9.

 

Március 2.

 

Új roma oktatási központot hoz létre a kormány

A leendő Cziffra Központ alapkövét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője tette le ünnepélyes keretek között.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/uj-roma-oktatasi-kozpontot-hoz-letre-a-magyar-kormany-2450909?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Március 3.

 

Az oktatás helyzetéről egyeztettek, Hiller pedig komoly ígéretet tett

Béremelést, a tankötelezettség korhatárának visszaállítását, és szakmai egyeztetéseket ígértek az ellenzéki pártok képviselői a pedagógusoknak, az egyik szakszervezet rendezvényén. Bírálták a kormány intézkedéseit is. Főként a mindennapos testnevelés bevezetése, a nyelvoktatás háttérbe szorítása és a pedagógus életpályamodell átalakítása ellen tiltakoztak.

http://www.atv.hu/belfold/20180303-az-oktatas-helyzeterol-egyeztettek-hiller-pedig-komoly-igeretet-tett/hirkereso

 

Megszüntetnék a KLIK-et az ellenzéki pártok

Az alapkészségek, az írás, a szövegértés, a digitális alapismeretek fejlesztését, az idegennyelv-oktatást, az intézményi autonómia helyreállítását és a pedagógusok erkölcsi és anyagi megbecsülésének, tanítási szabadságának erősítését szorgalmazták ellenzéki pártok képviselői a Pedagógusok Szakszervezetének budapesti fórumán. A felszólalók abban is egyetértettek, hogy az iskolákat vissza kell adni a településeknek, illetve szükségesnek tartják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését, és az oktatásra fordított költségvetési források jelentős növelését.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=213669

 

A családban és a politikában sem bíznak a magyar fiatalok

Magyarországon azt szeretik, ha valaki nem beszél, nem lát, nem hall, csak teszi a dolgát. Már az oktatási rendszer is arra neveli a diákokat, hogy ne legyenek kérdéseik. A merev, hierarchikus, függőségeken alapuló rendszerek viszont boldogtalan embereket termelnek ki – véli Szabó-Tóth Kinga szociológus, egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója.

https://mno.hu/belfold/a-csaladban-es-a-politikaban-sem-biznak-a-magyar-fiatalok-2451212

 

Ha elkezdjük használni, az szétrobbantja az iskolát"

A digitális pedagógia nem a kütyükről vagy a sávszélességről szól, sokkal inkább egy új tanítási szemléletet takar – állítja az évek óta ilyen módszerrel dolgozó Prievara Tibor és Nádori Gergely. Erre azért is szükség van, mert szerintük a diákok számára a mai iskola teljesen érdektelen. Mit változtathat ezen egy digitális tanóra? Miért tévhit, hogy minden mai

gyerek digitális írástudó? És miért nem elég, ha a tanárok okos appok segítségével tanítanak?

http://hvg.hu/kultura/20180303_digitalis_pedagogia_prievara_tibor_nadori_gergely

 

A Z generáció hozza el a nagy változást

A digitális világban és a közösségi médián nevelkedett Z generáció – vagy más néven az iGeneráció - legidősebb tagjai most érnek húszas éveik elejére, vagyis hamarosan elhagyják az iskolapadot, megjelennek a munkaerőpiacon és elkezdenek pénzt keresni, ha még eddig nem tették. A Z generáció ezen tagjai már most megkezdték az ezredfordulósok leváltását, akik közül a legidősebbek már a harmincon is túl vannak, néhányuk már cégtulajdonos vagy sikeres középvezető. Hamarosan viszont a Z szokásai és nézetei fogják formálni a munkaerőpiacot. 

http://www.origo.hu/gazdasag/20180228-a-z-generacio-munkaeropiac-kozossegi-media.html?utm_source=hirkereso

 

A moldvai csángók ragaszkodnak az anyanyelvükhöz

Egy finn kutató szerint nagyobb a moldvai csángókban az anyanyelvük újraélesztése iránti igény, mint a finnországi számi vagy lapp közösségeknek. A finn állam minden támogatást megad ezeknek a csoportoknak anyanyelvük újraélesztéséhez, de a nekik szóló programok sokkal kevésbé sikeresek, mint a moldvai csángó magyar oktatási program.

http://orientpress.hu/cikk/2018-03-03_a-moldvai-csangok-ragaszkodnak-az-anyanyelvukhoz

 

Rendőrség nyomoz egy tanárokat sértő diákvideó miatt

Egy szekszárdi középiskolában a tanárokat sértő videó miatt a gyanúsított tanulót az igazgató másfél órán át vallatta az irodájában, majd az iskola elhagyására kényszerítette. Minden értintett feljelentést tett, a rendőrség nyomoz.

http://magyarnarancs.hu/lokal/rendorseg-nyomoz-egy-tanarokat-serto-diakvideo-miatt-109685

 

Március 4.

 

Ezernyi izgalmas dolgot taníthatnánk a gyerekeknek, mi mégis hülyeségekkel tömjük a fejüket

Hogyan lehetne Magyarországon demokratikus iskolát csinálni? Fontos oktatási konferenciát rendeztek a hétvégén. Tucatnyi tanulsággal szolgáló konferenciát rendeztek vasárnap az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán, ahol a demokratikus nevelést igyekeztek megismertetni az érdeklődőkkel. A kissé talán tágnak tűnő fogalom olyan szemléletet és módszereket takar, amelyek segítenek abban, hogy a gyerekek élvezzék az iskolában töltött időt. A demokratikus nevelési modell a szabadságot tekinti a legfontosabbnak, és azt helyezi előtérbe, hogy a diák beleszólhasson az őt érintő kérdésekbe, minden esetben elmondhassa a véleményét. A konferencia arról szólt, hogy ennek milyen gyakorlati alkalmazásai vannak, és ugyan előkerültek hazai példák is, de a tanulság mégis az volt, hogy le vagyunk maradva. Amíg itthon például azon megy a vita, hogy mi legyen az új Nemzeti alaptantervben (NAT), és legyen-e végre nagyobb mozgástere egy pedagógusnak, addig a világ számos pontján azon gondolkodnak, hogyan lehet még demokratikusabbá tenni az iskolát, és úgy újradefiniálni a tanár szerepét, hogy abból a gyerekek profitáljanak.

http://magyarnarancs.hu/tudomany/ezernyi-izgalmas-dolgot-tanithatnank-a-gyerekeknek-mi-megis-hulyesegekkel-tomjuk-a-fejuket-109696

 

Nyugdíjemelést, oktatási reformot és a fideszes magánvagyonok visszavételét ígéri

- Használjuk arra az uniós pénzeket, amire kell: az emberek életének javítására! - írta Karácsony Gergely Facebook oldalán, ahol bemutatta 10 pontos miniszterelnöki vállalásait.

http://168ora.hu/itthon/nyugdijemelest-oktatasi-reformot-es-a-fideszes-maganvagyonok-visszavetelet-igeri-karacsony-gergely-146166

 

Március 5.

 

A pedagógusminősítés nem más, mint egy színpadi mutatvány?

"Unokáim, testvéreim unokái, szomszédgyerekek és tanítványok egytől egyig arról számolnak be, hogy a tanárnéni/bácsi minősülős órája színpadi mutatvány volt, a legkevésbé sem hasonlított a hétköznapira" - olvasható a pedagógusminősítési rendszerről abban az olvasói levélben, amelyet a Független Tanerők Hangja nevű Facebook-csoport tett közzé.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/5/pedagogus_minosites_szinpadi_mutatvany_HLR11L#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_5

 

Mégis költözniük kell a fóti iskoláknak

Költöznek a fóti gyermekváros területén működő iskolák, pedig a kormány korábban azt ígérte, hogy a kastélypark rendezési terve "csak" az állami gondozásban lévő gyerekeket érinti.Tavaly januárban jelentette be Czibere Károly szociális államtitkár, hogy bezárják a fóti gyermekvárosként ismertté vált Károlyi István Gyermekközpontot, a lerobbant állapotban lévő kastélyt pedig felújítják. Lázár János kancelláriaminiszter erre reagálva tavaly februárban azt állította, hogy a kormány intézkedése „csak az állami gondozásban élő gyerekeket érinti”, más bérlőket vagy szerződéssel rendelkezőket nem. A 60 hektáros területen ugyanis két iskola is működik, ráadásul a kastély mellett helyezkednek el azok a szolgálati lakások is, amelyek bérlői jellemzően idős nyugdíjasok, a gyermekváros korábbi dolgozói.

http://nepszava.hu/cikk/1154364-megis-koltozniuk-kell-a-foti-iskolaknak/

 

Migráció helyett házhoz ment a segítség – Magyar támogatásból épült iskolát adtak át Irakban

A helyben maradást, az újrakezdést, a visszatelepülést segítő magyar finanszírozásból épült iskolát adott át a Hungary Helps delegációja Irakban. A Szűz Máriáról elnevezett iskola több száz üldözött keresztény gyermeknek ad lehetőséget a tanulásra. „A fiatalok helyben maradásához a legfontosabb az, hogy meginduljon itt az oktatás, hiszen az a célunk, hogy itt segítsük őket, és ne a bajt vigyük Magyarországra a tömeges migrációval” -jelentette ki Balog Zoltán miniszter, az esemény utáni sajtótájékoztatón.

https://pestisracok.hu/migracio-helyett-hazhoz-ment-segitseg-magyar-tamogatasbol-epult-iskolat-adtak-irakban/

 

Portfólió diákoknak

Nincs olyan pedagógus, akinek a portfólió szóról ne a minősítési eljárások jutnának eszébe. A tanárok szakmai munkájának követésének bevett eszköze a portfólió készítés, a diákok mégis ritkán találkoznak ezzel a módszerrel. Gondolatébresztésként következzen pár szó a tanulói portfólióról.

http://tantrend.hu/hir/portfolio-diakoknak

 

Érdekel az önvezető autózás? Már tanítják!

Az ipar igényeinek kielégítésére, a dinamikusan fejlődő technológiai trendekhez igazodva két angol nyelvű mesterképzés indul szeptemberben az önvezető járművekhez kapcsolódóan – jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

http://www.jarmuipar.hu/2018/03/erdekel-az-onvezeto-autozas-mar-tanitjak/

 

Mától a pénzügyekkel ismerkednek a diákok, mi is segítünk

Március 5-én, hétfőn elindult a Pénz7, a pénzügyi és vállalkozói témahét az iskolákban. Idén már több mint 1200 iskola több mint 200 ezer diákja vesz részt a programban. Akárcsak tavaly, önkéntesként az Azénpénzem.hu idén is részt vesz a diákok oktatásában.

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/matol-a-penzugyekkel-ismerkednek-a-diakok-mi-is-segitunk/4761/?=hirkereso

 

A folyamatos tabletezés miatt alig bírnak a tollakkal és a ceruzákkal a kisiskolások

Nem elég fejlettek az iskolakezdő gyerekek ujjizmai ahhoz, hogy helyesen tudják tartani a tollat és a ceruzát.

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20180305/a-folyamatos-tabletezes-miatt-alig-birnak-a-tollakkal-es-a-ceruzakkal-a-kisiskolasok/

 

Közel 20 millió forintot fizet vissza ügyfeleinek az OTP

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta az OTP Bank Nyrt. vállalását, amely fogyasztói kompenzációt, valamint oktatási célú kommunikációs kampányt foglal magában. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

http://kamaraonline.hu/cikk/kozel-20-millio-forintot-fizet-vissza-ugyfeleinek-az-otp

 

Fejlesztések az iskolákban – az ellenzék a megoldott problémákat is számonkéri a kormányon

A pedagógusok anyagi elismerése, a digitális oktatás soha nem látott léptékű elősegítése, az iskolák épületeinek és eszközállományának fejlesztése is központi szerepet játszott és játszik a mai napig a jelenlegi kormány oktatáspolitikájában. Az ellenzéki pártok közben olyan problémákat vetnek fel, amelyeket a kabinet már megoldott: ilyen például az iskolák informatikai fejlesztése, a pedagógusok bérének emelése vagy a rendszeres érdekegyeztetés kialakítása.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/03/05/fejlesztesek-az-iskolakban-az-ellenzek-a-megoldott-problemakat-is-szamon-keri-a-kormanyon/

 

A kormány 2,6 milliárdból építtet katolikus gimnáziumot Veresegyházán

Egy korábbi döntésével 600 millió forintos, pénteken megjelent határozatával pedig újabb 2 milliárd forintos támogatást nyújt a veresegyházi katolikus gimnázium megépítéséhez a kormány – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Pest megyei városban.

https://444.hu/2018/03/05/a-kormany-26-milliardbol-epittet-katolikus-gimnaziumot-veresegyhazan?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-kormany-26-milliardbol-epittet-katolikus-gimnaziumot-veresegyhazan

 

Fidesz: Semmi rossz nincs az óvodásokkal kampányolásban, hiszen nem is szavazhatnak

Az RTL Klub készített összeállítást a kisgyerekekkel, óvodásokkal örömmel kampányoló fideszesekről hétfőn, és volt szó a riportben a csepregi aszfalton térdepeltetett lurkókról, Simicskó István kötelező óvodai kiselőadásáról (képünkön) és Simonka Györgyről, aki múlt héten saját Facebook-oldalának logójával ellátott pólókat ajándékozott a battonyai ovisoknak, legalábbis azoknak, akik elég szépen rajzoltak a helyi rajzpályázaton. 

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/fidesz-semmi-rossz-nincs-az-ovodasokkal-kampanyolasban-hiszen-nem-is-szavazhatnak

 

Panaszt tettek az iskolásoknak pólót osztogató Simonkára

Magát és Facebook-oldalát népszerűsítő pólókat osztogatott a battonyai román iskola tanulóinak Simonka György fideszes országgyűlési képviselőjelölt. A simonkás pólós gyerekekről készült fotót az iskola a honlapján is közzétette, amely az Együtt szerint alkalmas a választók befolyásolására, ezért az ellenzéki párt feljelentést tett a  Békés megyei 4-es körzet választási bizottságának.

https://24.hu/belfold/2018/03/05/panaszt-tettek-az-iskolasoknak-polot-osztogato-simonkara/

 

Március 6.

 

Még a választás előtt több pénzt kap a kezdő pedagógusok egy része

Még a választás előtt több pénzt ad saját költségvetése terhére a Klebelsberg Központ (KK) a főiskolai végzettségű kezdő pedagógusoknak. Ez a szakképzésben dolgozó tanárokra – mivel az intézmények fenntartója a nemzetgazdasági tárca, nem a Klebelsberg Központ – nem vonatkozik. Ezenfelül a KK azt ajánlja a tankerületi központoknak, egységesítsék a túlóradíjakat is, ám vannak olyan pedagógusok, akik ezzel rosszul járhatnak – értesült a Magyar Nemzet.

https://mno.hu/belfold/meg-a-valasztas-elott-tobb-penzt-kap-a-kezdo-pedagogusok-egy-resze-2451687?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szél Bernadett: "az LMP négy év alatt megduplázná az oktatás forrásait"

Négy év alatt megduplázná az oktatás forrásait az LMP, a büdzsé 20 százalékát fordítanák erre a területre – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt.

http://propeller.hu/itthon/3338517-szel-bernadett-lmp-negy-ev-alatt-megduplazna-oktatas?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Bősz Anett: A választás tétje az is, hogy visszatér-e a szabadság az iskolákba

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője szerint az április 8-ai országgyűlési választás tétje az, hogy az országnak van-e európai jövője, lesz-e fejlődési lehetősége, valamint visszatér-e a szabadság és az emberi méltóság az „iskolapolgárok” életébe.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/03/06/bosz-anett-a-valasztas-tetje-az-is-hogy-visszater-e-a-szabadsag-az-iskolakba/

 

Itt a lista: ezek lehetnek az ország legjobb általános iskolái

Több tízezer szülő áll komoly döntés előtt, április közepén tartják az általános iskolák a beiratkozást. De vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni választás előtt, ha valaki nem a körzetes iskolába küldené a gyermekét? Mit árul el egy általános iskoláról a kompetenciamérés eredménye?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/6/legjobb_altalanos_iskolak_fejlesztes_KYIMTO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_6

 

Az Akadémia a magyar oktatásról

Nem kéne lebutítani a szakoktatást, mert ezzel a fiatal generációk 60%-a elzáródik az élete során szükségessé váló további (át)képzéshez kellő készségek megszerzésétől – így az Akadémia. A 21. században van még a világon olyan ország, ahol bármilyen közoktatási egységben tudatosan elsorvasztják az oktatás minőségét, hogy onnan képzetlenebb, a gyorsan változó környezethez majd nehezebben alkalmazkodó diákok kerüljenek ki, amikor az államnak is alapvető gazdasági érdeke a minél képzettebb adófizetők minél nagyobb tömege? Aligha sok.

http://alapblog.hu/az-akademia-a-magyar-oktatasrol/

 

“Szörnyű, borzasztó, tragikus” – 10 ezer szülő mondta el a véleményét az oktatásról

“A gyerekek kiégve kerülnek ki a középiskolából. Az iskolát azonosítják azzal, hogy egy olyan helyen kell legyenek ahol teljesen felesleges dolgokkal töltik az időt, a tanárok szívatják őket és az életre egyáltalán nem készíti fel. Értelmetlennek és kidobott időnek érzik, ami alatt hasznosabb dolgokkal is foglalkozhatnának, mint olyan dolgokat magolni amit 1 hét után úgyis elfelejtenek. Több évnyi iskolába járás sem segít kideríteni, hogy ki miben jó és mi lenne a neki való pálya. Tragikus, szégyen és óriási bűn így bánni a gyerekekkel.”

https://merce.hu/2018/03/06/szornyu-borzaszto-tragikus-10-ezer-szulo-mondta-el-a-velemenyet-az-oktatasrol/

 

Szakértő: szükség van az oktatásban az egyedi módszerekre

Egyre nagyobb szükség van az oktatásban az egyedi módszerek alkalmazására, mert nem minden gyermek fejlődik egyformán – közölte a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

https://magyaridok.hu/belfold/szakerto-szukseg-van-az-oktatasban-az-egyedi-modszerekre-2864010/

 

Új tantárgy jöhet az iskolákban

A pénzügyi ismereteket a 7.-10. osztályban tanítanák kötelező tartalomként.

http://www.atv.hu/belfold/20180306-uj-tantargy-johet-az-iskolakban/hirkereso

 

Parragh ismét kiállt az oktatás lebutítása mellett

Gazdasági évnyitót tartott szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amelyen Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a hideg rázza a béremeléstől, ami "nem piaci", és az alapjövedelemtől, olvasható az Indexen. Ezek mellett Parragh nem csak arra tért még ki, hogy fontos felkészülni az "ipar 4.0-ra", akkor is, ha nem tudni, mi az, mert egyszer majd eljön. De kifejtette, az oktatásnak továbbra is pillanatnyi igényekkel kell foglalkoznia.

http://nepszava.hu/cikk/1154530-parragh-ismet-kiallt-az-oktatas-lebutitasa-mellett/

 

Két debreceni pedagógus munkáját is díjazták Budapesten

A kiemelkedő munkát végzett utánpótlásedzők és tehetséggondozó tanárok közül idén is tízen vehették át az egymillió forinttal járó Mol Mester-M díjat.

http://www.dehir.hu/sport/ket-debreceni-pedagogus-munkajat-is-dijaztak-budapesten/2018/03/06/

 

Képzési projektben a Huawei és a Vodafone

A Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary szándéknyilatkozatot írt alá az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetével kedden, Budapesten a hallgatók gyakorlati képzésének támogatásáról és az intézet népszerűsítéséről.

http://www.mmonline.hu/cikk/kepzesi-projektben-huawei-es-vodafone/

 

Kitiltják a francia iskolákból a mobiltelefonokat

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik – jelentette be a francia oktatási miniszter. Jean-Michel Blanquer tájékoztatása szerint a tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

https://magyaridok.hu/kulfold/kitiltjak-francia-iskolakbol-mobiltelefonokat-2864505/

 

A gyermek asztmájának kezelése az iskolában

Amennyiben gyermekénél asztmát diagnosztizáltak, bizonyára tudja, milyen nehéz a tünetek kezelése az iskolában. Ezért is fontos a tanárok beavatása, még enyhe asztma esetén is.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/asztma/9218/a-gyermek-asztmajanak-kezelese-az-iskolaban

 

A padba verte a hatéves diák fejét a tanárnő

A nagymama állítása szerint unokáját bántalmazták az iskolában, az intézmény belső vizsgálata szerint viszont a gyerek a saját fejét verte bele a padba.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180306/iskola-bantalmazas-gyerek-padba-verte-orrverzes/

 

Balog Zoltán nem büszkélkedett vele, de száz iraki egyetemista magyarországi oktatását fizetjük

Ahogy hétfőn megírtuk, Balog Zoltán magyar finanszírozásból felépült iskolát adott át az észak-iraki kurd régió székhelyén. A miniszter a kurd autonóm kormány oktatási és megbízott vallásügyi miniszterével és a káld katolikus egyház erbíli püspökével együtt avatta fel a káld katolikus egyház által fenntartott iskolát, ami a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház együttműködésében, összesen 200 millió forintos támogatással épült fel.

https://24.hu/belfold/2018/03/06/balog-zoltan-nem-buszkelkedett-vele-de-szaz-iraki-egyetemista-magyarorszagi-oktatasat-fizetjuk/

 

Ez aztán a tanártüntetés: hatalmas tömeg vonult utcára Buenos Airesben

Magasabb fizetésért tüntettek hétfőn az argentin pedagógusok. Argentínában a tanév márciustól decemberig tart - pedagógusok és támogatóik bérkövetelő tüntetést tartottak Buenos Airesben. Volt, aki Mauricio Macri argentin elnök gúnyfigurájával vonult.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/6/hatalmas_tanartuntetes_Buenos_Airesben_9BIFLW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_6

 

Március 7.

 

Eltűntek a férfiak az iskolákból: de miért baj, hogy elnőiesedett az oktatás?

 "A férfi tanárok hiánya elsősorban a fiúk viselkedésére van direkt hatással, de a lányok számára is hátrányt jelent, különösen apahiány esetén vagy például a pubertáskor idején" - mondta az Eduline-nak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, aki szerint "vissza kell csempészni" az iskolákba a férfiakat. Az MTA adatai szerint a főállású pedagógus kevesebb mint 20 százaléka férfi. Milyen hatással van a gyerekekre az, hogy gyakorlatilag csak nőkkel találkoznak az iskolában?

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/7/A_diakok_ferfi_pedadogusok_nelkul_csokkeno__LUSKIT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_7

 

Rosszul járnak az idősebb pedagógusok? Túl alacsony a túlóradíj a PDSZ szerint

Az idősebb pedagógusok számára hátrányos megállapodásokat akarnak kötni a tankerületi központok - írja Facebook-oldalán a PDSZ.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/7/pedagogusok_tuloradij_WPA6T1#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_7

 

Érdemes szakmát tanulni

A Budapest Főváros Kormányhivatala idén is megrendezi a Tanulj SzakMÁt elnevezésű pályaorientációs és szakképzési börzét, amely célja hogy a fővárosban működő gimnáziumok és szakképző intézmények végzős diákjai, valamint az álláskeresők számára nyújtson segítséget a munka világába való bekapcsolódáshoz – hangzott el a Napközben adásában.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/03/05/ddd/

 

Milliós tandíjak: ennyit kell fizetni a legdrágább általános iskolákért

Tanévenként legalább egy-másfél millió forintot kell tandíjra félretenniük azoknak a szülőknek, akik az állami iskolák helyett valamelyik budapesti nemzetközi általános iskolába szeretnék beíratni gyerekeiket.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/7/alapitvanyi_iskolak_tandij_FHWH6I

 

A fiatalok majdnem fele el akarja hagyni az országot

Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt – ez olvasható ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

https://24.hu/belfold/2018/03/07/a-fiatalok-majdnem-fele-el-akarja-hagyni-az-orszagot/

 

Országjelentés - "Brüsszel" körülnézett, és elkérte az ellenőrzőt

A gazdasági elismerés mellé az Európai Bizottság tegnapi elemzése újból kritizálta a magyar politikai döntéshozatal átláthatatlanságát, a magas korrupciós kockázatot, az oktatás és az egészségügy rossz állapotát.

http://nepszava.hu/cikk/1154678-orszagjelentes---brusszel-korulnezett-es-elkerte-az-ellenorzot/

 

Beletörődünk a rossz oktatásba

Elkeserítő képet mutatnak az iskolai helyzetről a Szülői Hang Közösség online szülői konzultációjának újabb eredményei.

http://nepszava.hu/cikk/1154617-beletorodunk-a-rossz-oktatasba/

 

„Napi két órát biztosan eltöltök tanulással, pedig elhihetitek, hogy nem én járok iskolába” – 12 szülői vélemény, ami alátámasztja, miért nem kellene házi feladatot adni általános iskolás gyerekeknek

Vagy legalább az alsó tagozatosokat kíméljük meg! Összeállításunkban pontokba szedtük a leggyakoribb szempontokat a házi feladat ellen, amikről olvastunk és amiket magunk is átéltünk.

http://www.evamagazin.hu/hazi-feladat-soha-tobbet-98421

 

Lesz oktatáspolitikai vita a választások előtt

Március 12-én, hétfőn kerül sor a Független Diákparlament nyilvános oktatáspolitikai vitájára a budapesti Gödör Klubban, adta hírül a szervezet. Az idén már két tüntetést is szervező, középiskolai tanulókat tömörítő szervezet közleményében azt írja, három, jelenleg is (LMP), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Vona Gábor (Jobbik) vesz majd részt a 19.20-kor kezdődő nyilvános vitán, ahol a következő, négy témacsoportot járják majd körbe:

https://merce.hu/2018/03/07/lesz-oktataspolitikai-vita-a-valasztasok-elott/

 

Jönnek a készpénzmentes iskolák: a te gyerekednek van kártyája

A fizetéssel járó adminisztráció csökkentését, a fizetési folyamatok felgyorsítását, valamint az ehhez kapcsolódó pénzügyi ismeretterjesztést és szemléletformálást tűzi ki célul a "Készpénzkímélő Iskolák" kísérleti program. A projekt 2018 márciusában indul legfeljebb 15, meghívásos pályázat útján kiválasztott, innovációra nyitott iskolában. A fejlesztések három fázisban az iskolák gazdasági folyamatait, a szülői befizetéseket, valamint a gyerekek költéseit érintik majd. A cél a pénzügyi tudatosságra nevelés, valamint készpénz helyett a korszerű, elektronikus fizetési megoldások használatának ösztönzése.

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/jonnek-a-keszpenzmentes-iskolak-a-te-gyerekednek-van-kartyaja.1064523.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Az ÁSZ talált pár problémát a Hit Gyülekezete gazdálkodásával

Az egyház iskolafenntartói szerepét nézte az ÁSZ, a majdnem 3 milliárd adóforintból óvodákat, iskolákat működtető egyház a nyilvánosság felé nem számolt el a jogszabályok szerint a közpénzekkel.

http://hvg.hu/itthon/20180307_Az_ASZ_talalt_par_problemat_a_Hit_Gyulekezete_gazdalkodasaval?s=hk

 

Az állam helyett a Domestos újítja fel az iskolai mosdókat

Már negyedik éve újítja fel a Domestos azokat a hátrányos helyzetű településeken lévő iskolai mosdókat, ahol a közeljövőben az állam nem újítja fel azokat. A programhoz az Emmi forrást egyáltalán nem biztosít, csupán információt ad arról, hogy hol nem lesz felújítás a közeljövőben. Ezek az iskolák pályázhatnak a programra.

https://24.hu/belfold/2018/03/07/az-allam-helyett-a-domestos-ujitja-fel-az-iskolai-mosdokat/

 

Sporteszközöket adott át Szabó Tünde államtitkár Nyíregyházán

A városi mozgásprogram keretében megtartott, gerinctorna-foglalkozásokat segítő sporteszközöket adott át Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerdán Nyíregyházán.

https://magyaridok.hu/sport/sporteszkozoket-adott-szabo-tunde-allamtitkar-nyiregyhazan-2870751/

 

Orbánék sunyi időhúzásra játszanak CEU-ügyben

Orbán-kormány utolsó feltételét is teljesítette, képzést indított New York-i partnerintézményében, a budapesti működését stabilizáló nemzetközi szerződést mégsem írja alá a magyar állam.

http://nepszava.hu/cikk/1154558-orbanek-sunyi-idohuzasra-jatszanak-ceu-ugyben

 

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak, hogy szakpolitikai programjaik kialakításánál a munkavállalói szempontokat is figyelembe vegyék.

https://szakszervezetek.hu/hirek/13576-a-liga-szakszervezetek-12-pontos-javaslatot-juttatott-el-a-parlamenti-partoknak

 

Március 8.

 

Bérfeszültséget okozhat a béremelés a pedagógusnál

Egy intézményvezetőknek címzett tájékoztatóból értesült a PSZ vezetője is a pályakezdő tanárok béremeléseinek feltételeiről. Galló Istvánné szerint a 200 ezer forintos bruttó minimum megállapítása is okozhat bérfeszültséget a szakmában. Hiszen nem részesülnek ebből például sem az óvodapedagógusok, sem a szakképzésben dolgozók.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/berfeszultseget-okozhat-a-beremeles-a-pedagogusnal-2452250

 

Lesújtó kép az EU-s országjelentésben a magyar oktatásról

A kormány szerint az Európai Bizottság a választásokba akar beavatkozni, noha éves jelentése átfogó képet fest az oktatás és az egészségügy jelenlegi állapotáról.

https://24.hu/belfold/2018/03/08/lesujto-kep-az-eu-s-orszagjelentesben-a-magyar-oktatasrol/

 

Felrázná a választókat a Civil Közoktatási Platform

Kampányba kezd a Civil Közoktatási Platform (CKP), hogy az áprilisi országgyűlési választások egyik kiemelkedő ügyévé tegyék az oktatás kérdését. A „Választás van – Van választás!” szlogent viselő akciósorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az oktatási rendszer gondjaira, és megmutassa az embereknek, hogy vannak ígéretes alternatívák a jelenlegi oktatáspolitikával szemben.

http://nepszava.hu/cikk/1154666-felrazna-a-valasztokat-a-kozoktatasi-platform

 

Radó Péter: A morálisan lezüllött kormány morális válságba taszította az oktatás szereplőit

Az Orbán-kormány oktatáspolitikájába lassan mindenki – az oktatás szereplői, a szülők, szakszervezetek is – beletörődött, pedig az katasztrofális változásokat hozott – állítja Radó Péter.

http://hvg.hu/elet/20180308_Rado_Peter_A_moralisan_lezullott_kormany_moralis_valsagba_taszitotta_az_oktatas_szereploit#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_8

 

Kitiltják a mobilokat egy hatvani iskolában

Nem csak az órák alatt lesz tilos a mobilozás jövő héttől, a diákoknak reggel le kell adniuk a telefonjaikat, és csak a nap végén kapják vissza.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20180308/mobiltelefon-iskola-kitiltas-hatvan/

 

Átvernék az idős tanárokat - Cáfol a Klik

Hátrányos megállapodásokat akarnak aláíratni a magasabb besorolású tanárokkal a tankerületek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. 

http://nepszava.hu/cikk/1154622-atvernek-az-idos-tanarokat---cafol-a-klik/

 

Óriási sztrájkkal indul a nőnap

A tömegközlekedés, a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy is csatlakozott az olasz szakszervezetek által általános sztrájkjához. A nők elleni erőszakkal szemben és az esélyegyenlőség megteremtéséért lépnek fel.

https://privatbankar.hu/karrier/oriasi-sztrajkkal-indul-a-nonap-316847

 

Taroltak a Zrínyin – matekzsenik a Szoboszlói úton!

Megyei elsőként jutott be a Zrínyi matematikaverseny országos döntőjébe Nagy Tamás, a Szoboszlói Úti Általános Iskola 2.b osztályos tanulója felkészítő tanárával, Kocsisné Szentjóbi Szabó Enikővel. A második évfolyamosok versenyét – 332 indulóból – csapatban is megnyerte az iskola.

http://civishir.hu/helyben-jaro/2018/03/taroltak-a-zrinyin-matekzsenik-a-szoboszloi-uton

 

Jövő szeptemberben sem az új alaptantervvel kezdődik az év

 A törvényes határidők betartásával nem tudja beváltani tavalyi ígéreteit a kormány – hogy 2019-ben már egy modernizált alaptanterv szerint fog kezdődni a tanév. A kormány a két évvel ezelőtti oktatási tüntetések nyomásának engedve vállalta, hogy felülvizsgálja a sokak által poroszosnak, elavult tananyaggal terheltnek tartott rendszert. Azonban mivel az Országgyűlés nyárig nem tárgyal érdemi kérdéseket, illetve a kormány is korlátozottan ülésezik, a még készülő új Nemzeti alaptanterv (NAT) júniusi elfogadására gyakorlatilag nincs esély. A tervezet elkészítését egyébként egy elismert akadémikusra, Csépe Valériára bízták. Hiller István korábbi oktatási miniszter úgy véli, a késés oka lehet, hogy a kormány és Csépe Valéria csapata között az oktatásügy területén „koncepcionális különbségek” vannak.

https://mno.hu/belfold/jovo-szeptemberben-sem-az-uj-alaptantervvel-kezdodik-az-ev-2452478?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

"Arra a tananyagra, amit az állami oktatási rendszerben megkövetelnek, elég napi két óra"

 "Egy gyerekre jutó költség 100 ezer forint, plusz az étkezés, ami nagyjából 25 ezer forint havonta. Tudjuk, hogy ez jelentős összeg, kevés család engedheti meg magának, ezért a kezdettől fogva úgy gondolkodtunk, hogy legyen ebben rugalmasság" - mondta a Budapest Schoolról Vészi Gábor, aki menedzserként a Facebooknál dolgozott, tavaly viszont hazajött, és a Budapest Schoolt szervezi önkéntesként.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/8/Budapest_School_tandij_oktatas_EK0AVX

 

Országosan több mint 45 ezer laptopot adnak át a pedagógusoknak

Megkezdődött annak a több mint 45 ezer laptopnak az átadása, amelyet a digitális kompetencia fejlesztését célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében kapnak meg a pedagógusok.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/orszagosan-tobb-mint-45-ezer-laptopot-adnak-at-a-pedagogusoknak

 

Március 9.

 

Bérfeszültséget okoz majd az iskolákban a kezdő pedagógusok fizetésemelése?

A gyakornok pályakezdő és az öt éve dolgozó között nem sok különbség lesz - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a főiskolai végzettségű, pályakezdő pedagógusok béremeléséről.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/3/9/kezdo_pedagogus_fizetes_IV7GVW#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_3_9

 

Egész megyét érintő botrány: elúszott a vokis dolgozók fizetése

Csaknem száz tanár ütheti bottal pénze nyomát. Tíz éve kezdődött gyalázatos történet végére került pont - így értékelte a Kisalföldnek Árvay Péter, a Vocational Academy botrányának egyik károsultja a döntést.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/egesz_megyet_erinto_botrany_eluszott_a_vokis_dolgozok_fizetese/2552622/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Az Orbán-terv működik, a magyar kiadók inkább külföldi diákokat gazdagítanak

Lassan lejár a magánkiadók által kínált tankönyvek engedélye, és az érintettek nem tudják, mi vár rájuk. A problémát fokozza az új alaptanterv bevezetése. Irányváltásra azonban a NER egyik büszkeségében, az erőből átvitt tankönyves államosításban remény sincs. Magyar kiadók inkább külföldön kamatoztatják tudásukat.

http://hvg.hu/itthon/20180309_Az_iden_valhat_teljesse_a_tankonyvpiaci_allamositas?s=hk

 

Mit ígér az ellenzék?

Alig egy hónap múlva választ Magyarország. Így sorra mutatják be a pártok, hogy kormányra kerülésük esetén milyen intézkedéseket vezetnének be. A skála igen széles: az alaptörvény megváltoztatásától az egészségügy megerősítésén vagy az oktatás reformján át, a tranzitzónák megszüntetéséig és a betelepítési kvóta bevezetéséig tart.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/03/08/mit-iger-az-ellenzek?source=hirkereso

 

Pénzügyi oktatási centrumot avattak fel a Miskolci Egyetemen

Fintelligence pénzügyi oktatási centrumot adtak át csütörtökön a Miskolci Egyetemen, az avatáson Hornung Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, ez a központ minden szempontból a 21. század terméke.

https://profitline.hu/Penzugyi-oktatasi-centrumot-avattak-fel-a-Miskolci-Egyetemen-375911

 

Több ösztöndíjra számíthatnak az egyetemisták

Mintegy 40 százalékkal emelkedik a felsőoktatási szociális ösztöndíjakra fordítható keret szeptembertől - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten. A tárcavezető megállapodást írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a szervezet Jövőkép programjáról.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tobb_osztondijra_szamithatnak_az_egyetemistak.658303.html

 

Kávét akart a szegedi iskolás, betörte társa orrát

A szegedi rendőrök eljárás indítottak egy 18 éves diák ellen, aki rátámadt osztálytársára és súlyos sérülést okozott neki - írja a police.hu.

http://faktor.hu/faktor-kave-eroszak-torott-csontot-szegedi-iskolas?source=hirkereso

Megosztás: