Helyesírás: észszerű szabályváltozások

 Nyolcezer szóval bővült, de a szabályzatban jelentősebb változásokat nem tartalmaz a Magyar Helyesírás Szabályainak tizenkettedik kiadása, amelyet szeptember 3-án mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián. A könyv bemutatásával egy napon valamennyi köznevelési intézménybe eljuttatják annak online, pdf változatát – tudtuk meg Sipos Imrétől. Az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a Pedagógusok Lapja kérdésére azt is elárulta, egyelőre tárgyalásban vannak az Akadémiai Kiadóval arról, hogy az új szabályok nyomtatott változatát mikor, hogyan, milyen pénzből és ki juttassa el az iskoláknak. (Fotó: MTI)

Az új tanév neuralgikus pontjai

A szakképzés átalakításának jogi szabályozatlanságáról, a Klik alulfinanszírozottságáról, a 9 évfolyamos általános iskola tervéről is nyilatkozott a miskolci Európa Rádiónak Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2015. szeptember 2-án. Ami az etikai kódex tervét illeti: a Pedagógusok Szakszervezete azt kéri a Nemzeti Pedagógus Kartól, hogy várja meg az Alkotmánybíróság döntését, hiszen ismert, hogy az érdekvédelmi szervezet az alkotmánybíráktól kért állásfoglalást. Hallgassa meg a beszélgetést!

PSZ: iskolabezárásokat jelenthet a Klik pénztelensége

A Pedagógusok Szakszervezete attól tart, hogy az állami intézményfenntartó központ alulfinanszírozottsága miatt iskolákat zárhatnak be. A kormányzat tervei között egyébként már korábban is szerepelt és most is szerepel az iskolaközpontok létrehozása, ami ezt a félelmet erősíti. Mindez pedagógusok elbocsátásával is járhat. A Klubrádió Reggeli gyors című műsorának nyilatkozott erről Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2015. szeptember 2-án.

A részletekért kattintson ide!

Iskolabezárás és elbocsátások várhatók?

Egy 2011-es előterjesztésben már szerepelt az iskolaközpontok létrehozásának szándéka - emlékeztetett a HírTV Magyarország élőben című műsorában Galló Istvánné, a PSZ elnöke. A köznevelési államtitkár is beszél mostanában az iskolaközpontokról, ám a 4 évvel ezelőtti koncepció iskolabezárásokat és 2800 pedagógus elbocsátását is tartalmazta. Ezek után kérdés, mi a kormány szándéka? Erről is szó volt az interjúban, amely 2015. szeptember 1-én hangzott el. Nézze meg a műsort!

PSZ: mi lesz a feleslegessé váló tanárokkal?

A kormányzati szándékok - az iskolaközpontok létrehozása, a 9 évfolyamos általános iskola tervezett bevezetése - azt sejtetik, hogy át fogják alakítani az állami oktatási rendszert. Ha ez megvalósul, több ezer álláshely szűnhet meg - Galló Istvánné, a PSZ elnöke mondta ezt az ATV Start című műsorában. Nézze meg a reggeli beszélgetést!

PSZ: szabályok hiányoznak a szakképzés új rendszerében

Miközben a szakképzés átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, nem készült el a kormányrendelet és a szakképző centrumok szervezeti és működési szabályzata sem. Ezek nélkül egy ekkora rendszert csak kézileg lehet vezérelni. Minderről az Infórádiónak beszélt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke 2015. augusztus 31-én. Hallgassa meg a felvételt!

PSZ: bizonytalanságok tanévkezdésnél

Az állami iskolarendszer átalakításának szándéka olvasható ki a kormányzati nyilatkozatokból - erről beszélt Galló Istvánné, a PSZ elnöke az M1 aktuális csatornán 2015. augusztus 31-én. Mint kifejtette: ebbe illeszkedne a 9 évfolyamos általános iskola terve. Ám erről szakmai előterjesztést nem kapott az EMMI-től a Pedagógusok Szakszervezete. Nézze meg az interjút!

PSZ: problémák tanévkezdés előtt

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az új tanév több "neuralgikus pontot" is hozhat majd. Galló Istvánné, az érdekvédelmi szervezet elnöke  budapesti sajtótájékoztatóján ezek között említette a szakképzési rendszer átalakítását, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pénzügyi gondjait, az etikai kódexet, az iskolaközpontok létrehozását, valamint a kilenc évfolyamos iskola bevezetésének tervét - erről az MTI számolt be 2015. augusztus 31-én. A folytatásért kattintson a további információkra!

 

A PSZ várja az alkotmánybírák döntését az etikai kódexről

Az alábbi linkre kattintva olvasható a Pedagógusok Szakszervezetének közleménye a Nemzeti Pedagógus Kar Pedagógus Etikai Kódexéről.
Csatoltan olvasható az a beadvány, amellyel a PSZ korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. Hasonló tartalmú megkeresést küldünk az alapvető jogok biztosának is.

A XVI. Országos Pedagógus Teniszbajnokság eredményei

A 2015. július 3-5. között megrendezett Országos Pedagógus Teniszbajnokság eredményei:

Oldalak

Feliratkozás Pedagógusok Szakszervezete RSS csatornájára