Vas megyében folytatódott az országjárás

 Az idei tanév legnagyobb változásának tartotta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a szakképzés átalakítását, bár azt nem lehet tudni, hogy az amúgy is alulfinanszírozott Klik költségvetéséből mennyi pénzt visz el a szakiskolák új fenntartója. Erről is szó volt az érdekvédelmi szervezet Szombathelyen tartott megyei értekezletén, 2015. október 8-án.

PSZ: a minőség javítása címszó alatt a pedagógusok ellenőrzése zajlik

Míg a köznevelési államtitkár szerint az intézmények minősítésének része a pedagógusok belső ellenőrzése és nincs szó besúgói rendszer kiépítéséről, a Pedagógusok Szakszervezete szerint az állami és az intézményi ellenőrzés összemosása folyik a köznevelésben. Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2015. október 7-én a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, hogy a minőség javítása címszó alatt a tanárok ellenőrzése zajlik. Elsőként Czunyiné Bertalan Judit államtitkárt, majd Galló Istvánnét, a szakszervezet elnökét hallják. A műsorvezető Pikó András. Hallgassa meg a műsort!

Veszprém megyében folytatódott az országjárás

 Kísérlet folyik a köznevelés rendszerében, ami a szakképzés átalakítását illeti. Nem lehet tudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került oktatási centrumok (ide tartoznak a szakképző intézmények)  mennyi pénzt vittek el az amúgy is alulfinanszírozott Kliktől – mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke a szakszervezet Veszprém megyei szervezetének tanévnyitóján 2015. október 1-én.

Tanévnyitás Zala megyében

 A pedagógusok társadalmi megbecsüléséről adott közre állásfoglalást a Pedagógusok Szakszervezete - ezt is ismertette a Zala megyei szervezet tanévnyitó értekezletén Galló Istvánné, a PSZ elnöke 2015. szeptember 30-án, Zalaegerszegen (az állásfoglalás teljes szövege a honlapon olvasható).

(Fotó: Seres Péter)

Pedagógusok figyelem! Változások a 326-os kormányrendeletben!

2015. szeptember 9-én került fel a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó internetoldalára a Magyar Közlöny ez évi 125. száma, amelyben kihirdették a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítását szabályozó 249/2015. (IX. 8.) Korm. rendeletet.

Néhány kivételtől eltekintve a módosító rendelet szeptember 9-én hatályba lépett.

Feldolgoztuk a módosításokat. Ezek honlapunk zárt felületén érhetők el tagjaink számára.

Pedagógusok Szakszervezete
Országos Iroda

Több mint 550 millió forintot fizettek ki a nevelő-oktató munkát segítőknek, technikai dolgozóknak

Több mint 550 millió forintot fizettek ki a nevelő-oktató munkát segítőknek és technikai dolgozóknak a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága megállapodása alapján.

Helyesírás: észszerű szabályváltozások

 Nyolcezer szóval bővült, de a szabályzatban jelentősebb változásokat nem tartalmaz a Magyar Helyesírás Szabályainak tizenkettedik kiadása, amelyet szeptember 3-án mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián. A könyv bemutatásával egy napon valamennyi köznevelési intézménybe eljuttatják annak online, pdf változatát – tudtuk meg Sipos Imrétől. Az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a Pedagógusok Lapja kérdésére azt is elárulta, egyelőre tárgyalásban vannak az Akadémiai Kiadóval arról, hogy az új szabályok nyomtatott változatát mikor, hogyan, milyen pénzből és ki juttassa el az iskoláknak. (Fotó: MTI)

A PSZ várja az alkotmánybírák döntését az etikai kódexről

Az alábbi linkre kattintva olvasható a Pedagógusok Szakszervezetének közleménye a Nemzeti Pedagógus Kar Pedagógus Etikai Kódexéről.
Csatoltan olvasható az a beadvány, amellyel a PSZ korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. Hasonló tartalmú megkeresést küldünk az alapvető jogok biztosának is.

A XVI. Országos Pedagógus Teniszbajnokság eredményei

A 2015. július 3-5. között megrendezett Országos Pedagógus Teniszbajnokság eredményei:

Elhunyt Loránd Ferenc

 85 éves korában elhunyt Loránd Ferenc, a pedagógusszakma egyik legendás személyisége, az Országos Köznevelési Tanács 2011-ben lemondott elnöke. A hírt Loránd Ferenc családja jelentette be, akik úgy fogalmaztak: a magyar pedagógus szakma egyedülálló nagysága távozott közülünk. (Fotó: HVG)

Oldalak

Feliratkozás Pedagógusok Szakszervezete RSS csatornájára