Lapszemle 2018. január 12. Programozás

január 12, 2018, 0 comments, on Lapszemle

Értékelje a cikket.

Átlag: 5 (3 szavazat)

Elolvashatják, miről nyilatkozhat és miről nem egy pedagógus, mi erről a PSZ véleménye, és ki követte meg a PSZ elnökét adásban. Megtudhatják, milyen alkalmassági vizsga kell a tanári szakokon, miként alakul a programozás oktatása, a szakképzés fejlesztése, milyen jövő várja a fiatalokat.

                                                                                                                 

Lapszemle 2018 január 12.

 

Január 6.

 

Az iskolák mostantól nem nyilatkozhatnak önállóanAz űrlap teteje

Körlevélben utasítja a szakképző iskolákat a Nemzeti Szakképzési Hivatal, hogy mit kell tenniük, ha a sajtótól megkeresést kapnak.

http://hvg.hu/itthon/20180106_Az_iskolak_mostantol_nem_nyilatkozhatnak_onalloan?s=hk

 

Miért tanulnak rosszabbul a cigány gyerekek?

Nemcsak a rasszisták akarnak szegregálni, de nem lesz társadalmi béke, ha a roma gyerekek külön iskolába járnak, az integráció hosszú távon az egész társadalom érdeke – mondja Kertesi Gábor közgazdász. Miért tanulnak rosszabbul a cigány gyerekek, miért nem veri ki a középosztály az állami iskolák javulását, és mit kellene megtanulni a harlemi gettóból? Ez is kiderül az interjúból.

https://index.hu/belfold/2015/01/06/szegregacio_kertesi_gabor_interju/?token=788d789e5345ab1ff2b6d9f3cbad4720

 

Százezres átverés volt csupán a pedagógusok béremelése?

Az úgynevezett előmenetel megalázó, hiszen ha a kormány tartotta volna a szavát, ma akár százezrekkel többet vinnének haza a tanárok.

http://168ora.hu/itthon/szazezres-atveres-volt-csupan-a-pedagogusok-beremelese-14919

 

Befulladt akcióterv - Tanácstalan szaktárca

„Kérdése korai és indokolatlan” – így reagált a Honvédelmi Minisztérium, amikor az iskoláktól, óvodáktól elvárt, nagy vitát kiváltó Honvédelmi Intézkedési Terv (HIT) néhány praktikus részlete iránt érdeklődtünk. Ezzel tárca gyakorlatilag elismerte: úgy rendelték meg az oktatási intézményektől nagy sietve, szilveszter előtt néhány nappal az akciótervet háború vagy szükségállapot esetére, hogy valójában ki sem dolgozták ki a részletszabályokat.

http://nepszava.hu/cikk/1149612-befulladt-akcioterv---tanacstalan-szaktarca

 

Mégis Aszódra kerülhetnek a menekült gyerekek

Kormánypárti politikusok cáfolták, hogy javítóintézetben helyeznék el a Magyarországon élő menekült gyerekeket, de a jelek arra utalnak: nem tettek le erről.

http://nepszava.hu/cikk/1149601-megis-aszodra-kerulhetnek-a-menekult-gyerekek

 

Január 7.

 

Magánórák nélkül szinte lehetetlen nyelvvizsgát szerezni

Egy év alatt 26 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik nyelvvizsgával próbálkoztak. Az Oktatási Hivatal adatai alapján tavaly összesen 70 ezren szereztek bizonyítványt nyelvtudásukról. A Hír TV által megkérdezett szakember szerint a közoktatásban nem, csak magántanárral lehet felkészülni a vizsgára és ténylegesen megtanulni egy nyelvet. Ez akár több százezer forintba is kerülhet. A kormány most visszatéríti a sikeres vizsga díját, de ez legfeljebb 30 ezer forintot jelent.

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/maganorak-nelkul-szinte-lehetetlen-nyelvvizsgat-szerezni

 

Január 8.

 

Talán fizet, talán nem

Az Alkotmánybíróság igazságot szolgáltatott azoknak a pedagógusoknak, akiket egy kormányrendelet önkényesen kizárt az átsorolás lehetőségéből. De nem biztos, hogy a kormány fizet.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/talan_fizet_talan_nem

 

Inflációkövető béreket vár a nemzeti pedagóguskar

Bár a pedagógusoknak már az átlagnak megfelelően fizetnek, és a pályán az átlagot jelentősen meghaladó bérszint is elérhető, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint további emelésre lenne szükség, illetve az életpálya módosítására, elsősorban azért, mert a pályakezdők illetménye nagyon alacsony.

http://magyarhirlap.hu/cikk/107465/Inflaciokoveto_bereket_var_a_nemzeti_pedagoguskar

 

Egyre többen jelentkeznek pedagógusképzésre

Az emberi erőforrások minisztere a köznevelés megújítása terén elvégzett munka igazi visszaigazolásának tekinti, hogy 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma.

https://profitline.hu/Egyre-tobben-jelentkeznek-pedagoguskepzesre-373349

 

Ennyit tanár van hazánkban

https://profitline.hu/Ennyit-tanar-van-hazankban-373374

 

Az LMP az ombudsmanhoz fordul, amiért előzetes engedélyhez kötik a pedagógusok és iskolaigazgatók nyilatkozattételét

Cenzúrának tartja a Lehet Más a Politika azt, hogy előzetes engedélyhez kötik a pedagógusok, iskolaigazgatók önálló nyilatkozattételét, ezért az ellenzéki párt az ombudsmanhoz fordul a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményének erről szóló, a szakképző iskoláknak kiküldött körlevele miatt.

https://444.hu/2018/01/08/az-lmp-az-ombudsmanhoz-fordul-amiert-elozetes-engedelyhez-kotik-a-pedagogusok-es-iskolaigazgatok-nyilatkozattetelet?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-lmp-az-ombudsmanhoz-fordul-amiert-elozetes-engedelyhez-kotik-a-pedagogusok-es-iskolaigazgatok-nyilatkozattetelet

 

Csapó Benő: a tudás az élet minőségének egyik legfontosabb meghatározó tényezője

A pedagógusokat kell helyzetbe hozni: javítani kell társadalmi és anyagi megbecsülésüket, és el kell látni őket a hatékony tanári munkához szükséges tudással és eszközökkel. Nem lehet elvárásokat támasztani, ha nem teremtjük meg a feltételeket – mondta el lapunknak Csapó Benő professzor, akit az oktatást mérő számok mögötti folyamatokról kérdeztünk.

http://168ora.hu/itthon/csapo-beno-a-tudas-az-elet-minosegenek-egyik-legfontosabb-meghatarozo-tenyezoje-14944

 

Diákok mondták el, miért vonulnak utcára iskola helyett január 19-én

„Ne menj suliba!” címmel szerveznek tüntetést január 19-ére a Parlament elé. Az esemény Facebook-oldalára most felkerült egy videó, melyben diákok beszélnek arról, miért tüntetnek két hét múlva.

https://mno.hu/belfold/diakok-mondtak-el-miert-vonulnak-utcara-iskola-helyett-januar-19-en-2438544?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Üzentek a tüntetésre készülő diákok: Legalább a saját törvényeiket tartsák be!

Ismét a Facebookon szerveződik a legújabb demonstráció: most a középiskolás diákok szeretnék megmutatni, hogy mit gondolnak a közoktatásról. A „Ne menj suliba, demonstrálj az oktatásért!” január 19-én lesz a parlament előtt, s eddig 8 ezren jelezték, hogy részt vesznek a tüntetésen.

http://valasz.hu/itthon/uzentek-a-tuntetesre-keszulo-diakok-legalabb-a-sajat-torvenyeiket-tartsak-be-126905

 

A terror és az óvodások – Uszítanak és védenek – A gyerekek a kormány új reklámhordozói

Tagadják meg a „védelmi terv” elkészítését, erre biztatja az óvodák és iskolák vezetőit a Civil Közoktatási Platform. Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy a kormány által – a terrorveszélyre hivatkozva – megrendelt dokumentum egy célt szolgál: elhitetni a szülőkkel, hogy gyerekei veszélyben vannak. Ez pedig minden propagandánál hatékonyabb lehet.

https://vasarnapihirek.hu/fokusz/uszitanak_es_vedenek_h_it_ckp_

 

Irodalom nélkül lehet élni, de nem biztos, hogy érdemes

A legfontosabb, hogy az irodalom élmény legyen – foglalta össze lapunknak a Magyar Olvasástársaság alelnöke, aki tagja volt annak a szakmai csapatnak, amelyik a társaság nevében összeállította javaslataikat a Nemzeti Alaptanterv új koncepciójához. Gombos Péter, aki a magyar érettségit kifejezetten modern szemléletűnek tartja, a leszakadó gyerekek esetében különösen fontosnak véli a szövegértés terén az alapos felkészítést. Ugyanakkor elrettenti, hogy még mindig előfordul: olvasónaplót írnak vagy költők életrajzából felelnek a diákok.

http://magyaridok.hu/belfold/irodalom-nelkul-lehet-elni-de-nem-biztos-hogy-erdemes-2637379/

 

Újabb diákverés Hetesen

Az őszi után újabb diákverési botrányra derült fény a somogyi Hetes iskolájában.

Úgy tűnik, a hetesi iskolában egy bírósági ítélet és egy ügyészségi elmarasztalás sem elegendő, hogy megszűnjön a gyerekek fizikai bántalmazása. Mint arról a Népszava többször is írt: tavaly novemberben a kaposvári járásbíróság jogerősen egy év öt hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a somogyi falu Somssich Imre iskolájának napközis tanítóját, emellett 18 hónapra eltiltották a pedagógusi hivatástól a helyettesítő tornatanárként is dolgozó férfit többrendbeli bántalmazás és védekezésre képtelen személy elleni könnyű testi sértés miatt. A tanító éveken át ütötte-verte a rá bízott diákokat.

http://nepszava.hu/cikk/1149686-ujabb-diakveres-hetesen

 

Január 9.

 

Nekiment a kormány újabb ötletének Vekerdy: "úgy marhaság, ahogy van"

"A dolog úgy marhaság, ahogy van" - így reagált az iskolai honvédelmi intézkedési tervek készítésére Vekerdy Tamás pszichológus.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/9/Vekerdy_Tamas_honvedelmi_intezkedesi_terv_3WK4CJ#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_9

 

Egy titkos kormányjelentés szerint nagy bajban van a szakképzés

Egyre népszerűtlenebb hiányszakmák, eredménytelen Hídprogram, lemorzsolódás, elöregedő pedagógusok - ez jellemzi a szakképzést egy a kormánynak készült, nem nyilvános jelentés szerint.

http://nepszava.hu/cikk/1149765-egy-titkos-kormanyjelentes-szerint-nagy-bajban-van-a-szakkepzes

 

"Ez nem diák- és gyerekélet! Reggel 6-kor elmegy, délután 5-re jön meg"

„Ne menj suliba!” címmel szerveznek demonstrációt január 19-ére a Kossuth térre. A diákok kezdeményezésére szerveződött tiltakozással az oktatási rendszer problémáira hívják fel a figyelmet.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/9/diaktuntetes_olvasoi_kommentek_S49S10#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_9

 

Kirúgták az iskolaigazgatót, aki könyvvel verte fejbe hatodikos diákját

Kirúgták a somogyi Hetes általános iskolájának igazgatóját, mert könyvvel fejbe vágta, majd a szekrénynek lökte az egyik diákját.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/9/kirugtak_a_hetesi_iskola_igazgatojat_JNMVXH#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2018_1_9

 

Titkolják, hogy hová kerülnek a menekült gyermekek

Továbbra is titkolják a kormányzati politikusok, hogy hová kerülnek a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek a fóti gyermekközpontból. Azt ugyanis a kabinet tervei szerint év közepén felszámolják. Bár Vécsey László, a térség fideszes képviselője tavaly ősszel egy lakossági fórumon tagadta, hogy Aszódra vinnék a kiskorú menekülteket, egy december végén megjelent kormányrendelet szerint annyi már eldőlt, hogy Fótról Aszódra kerül a gyerekek egy része – írja a Hír TV online változata.

https://mno.hu/belfold/titkoljak-hogy-hova-kerulnek-a-menekult-gyermekek-2438816?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ötmilliárdból újul meg és bővül a Bethlen-gimnázium

Hódmezővásárhely - Aláírtuk a támogatási szerződést, és a Bethlen Gábor Református Gimnázium felújításához szükséges tervezési, előkészítési munkákhoz megérkezett 268 millió forint - jelentette be sajtótájékoztatón Hegedűs Zoltán, Vásárhely polgármesteri jogkörrel rendelkező alpolgármestere.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/otmilliardbol_ujul_meg_es_bovul_a_bethlen-gimnazium/2544858/

 

Január 10.

 

Bocsánatkérés élő adásban

A Klubrádió műsorvezetője élő adásban megkövette  a PSZ elnökét. Galló Istvánné 2018. január 10-én nyilatkozott. Itt hallgathatja meg az interjút, amelyben szó volt arról, miről nyilatkozhat és miről nem egy pedagógus, továbbá arról is, hogy a társadalomnak túlzott elvárásai vannak az iskolákkal szemben, közben a tanárok túlterheltek.

http://www.pedagogusok.hu/bocsanatkeres-elo-adasban

 

Ki mit tilthat meg a pedagógusnak?

A Nemzeti Szakképzési Hivatal - miután nem munkáltató - nem szabhatja meg, hogy egy tanár nyilatkozhat-e vagy sem. A jogi helyzetet a PSZ elnöke ismertette. Galló Istvánné az ATV Start c. műsorának nyilatkozott 2018. január 10-én.
http://www.atv.hu/videok/video-20180110-megtilthatjak-a-tanaroknak-a-nyilatkozast

 

Jogsértő megtiltani a tanároknak a nyilatkozást

December végén került ki egy fotó egy Tatabányai Szakképzési Centrum által fenntartott komáromi szakgimnázium faliújságjáról, ami egyben szégyenfalként is üzemelt. Az iskola igazgatója itt tette közszemlére minden nap az intőben részesülő diákok nevét és osztályát. Már ekkor olyan alapvető jogok, mint a becsület és a jó hírnév megsértéséről volt szó, ráadásul komoly pszichológiai következményei is lehetnek az ilyen “pedagógiai módszereknek”. A szégyenfal egyébként az oktatási jogok biztosa és az adatvédelmi biztos szerint is jogsértő, ellenben az iskolát felügyelő Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerint nem is szégyenfalról volt szó, de a békesség kedvéért a jövőben már nem teszik közzé a tanulók adatait.

https://merce.hu/2018/01/10/jogserto-megtiltani-a-tanaroknak-a-nyilatkozast/

 

Tovább kell emelni a szakképzés színvonalát

A szakképzés fejlesztésében kiemelt figyelmet kell fordítani a gyorsan változó gazdasági környezetre, a munkaerőpiac elvárásaira - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Keszthelyen.

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/tovabb-kell-emelni-a-szakkepzes-szinvonalat

 

Reagált a minisztérium: ilyen lépésekkel fejlesztenék a szakképzést

Több lépést tettek a szakképzés fejlesztése, a lemorzsolódás csökkentése és az oktatás minőségének javítása érdekében - így reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium arra, hogy a Népszava megírta: egy tavaszi jelentés alapján nem volt egyértelmű pozitív hatása sem a hiányszakmák népszerűsítését, sem a lemorzsolódók számának csökkentését célzó programoknak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/1/10/szakkepzes_NGM_CXSPXO

 

Ilyen az alkalmassági vizsga a tanári szakokon: íme, minden részlet

Milyen az alkalmassági vizsga az osztatlan tanárszakokon? Kell-e készülni valamilyen szakirodalomból? Hány perces a vizsga?

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/1/10/alkalmassagi_vizsga_a_tanarszakokon_1CIPMO

 

 „Majdnemiskolát” indít az AKG – Mit kaphatsz a pénzedért cserébe?

Meghajolva az igények előtt, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium idén általános iskolát indít. Hogy mit tud az új iskola?

https://wmn.hu/wmn-life/48019-majdnemiskolat-indit-az-akg---mit-kaphatsz-a-penzedert-cserebe

 

Aki továbbtanulást tervez, annak ezt kár lenne kihagyni

Január 18. és 20. között a Hungexpo G csarnokában több mint száz oktatási intézmény mutatkozik be a továbbtanulást fontolgatóknak a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

http://www.blikk.hu/eletmod/tippek/aki-tovabbtanulast-tervez-annak-ezt-kar-lenne-kihagyni/yqbwyjh?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Ne menj suliba! – kötelező az igazolás

A diákok nem sztrájkolhatnak, a hiányzásukat igazolni kell.

https://24.hu/belfold/2018/01/10/ne-menj-suliba-kotelezo-az-igazolas/

 

Mire jó a szociometria?

A szociometria sokat által kedvelt és használt eszköz az osztályközösségek mélyebb megismerésére. Népszerűsége érthető, hiszen könnyen alkalmazható és átfogó képet ad, viszont a szociometriai mérés több pontján káros lehet a gyerekek számára, ha nem alkalmazzuk kellő körültekintéssel. Fussuk át, hogy mire érdemes figyelni a szociometriánál!

http://tantrend.hu/hir/mire-jo-szociometria

 

Egy hónapja nem tudnak semmit a 16 éves győri lányról

A 16 éves Sztojka Dzsenifer Veronika december 15-én egy Győr környéki gyermekvédelmi intézetből ment el. Azóta, vagyis lassan egy hónapja, semmit sem tudnak róla.

http://www.origo.hu/itthon/20180110-egy-honapja-nem-tudnak-semmit-a-16-eves-gyori-lanyrol.html

 

Teljesen új szabályok jönnek az iskolákban: le kell adni a mobiltelefont

Nem tarthatják többé maguknál az órákon és vizsgákon mobiltelefonjaikat a romániai diákok: a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem egy erre kijelölt helyén kell ezentúl letétbe helyezniük - egyebek között ezt tartalmazza az új iskolai keretszabályzat, amelyet szerdán ismertetett a román sajtó.

http://faktor.hu/faktor-tanora-mobiltelefon-romaniai-diakok-letet?source=hirkereso

 

Csak Szitáék nem támogatják a köztisztviselőket

A Szita Károly vezette Megyei Jogú Városok Szövetsége kivételével minden érdekszövetség támogatja a magyar közszolgálati dolgozók szövetségének sztrájkköveteléseit. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) január 12-én és 15-én sztrájkot helyezett kilátásba, mivel több tízezer önkormányzati tisztviselő van, akinek az elmúlt tíz évben nem emelték a bérét. Az eddigi tárgyalások még nem vezettek eredményre, így még az sem kizárt, hogy februárban és márciusban is sztrájkba lépnek a köztisztviselők.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/csak-szitaek-nem-tamogatjak-a-koztisztviseloket-2439159?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Január 11.

 

Áder János április 8-ra írta ki a parlamenti választást

Alkotmányos jogaival élve Áder János köztársasági elnök kitűzte a 2018-as parlamenti választás időpontját. Április 8-ra esett a választása, a rendszerváltást követő első szabad parlamenti választások második fordulójának 28. évfordulójára.

https://444.hu/2018/01/11/ader-janos-aprilis-8-ra-irta-ki-a-parlamenti-valasztast

 

Hoffmann Rózsa már nem indul az idei választáson

 Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő, korábbi oktatási államtitkár jelezte a KDNP vezetése felé, hogy a következő ciklusban már nem kíván országgyűlési képviselőként dolgozni, vagyis jelölt sem lesz az április 8-i választáson – erősítette meg Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető az MTI kérdésére.

https://mno.hu/belfold/hoffmann-rozsa-mar-nem-indul-az-idei-valasztason-2439434?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Erdő Péter: "Az iskolától a templomig igen hosszú az út"

Az esztergom-budapesti érsek az egyház társadalomban betöltött szerepe és feladatai sokat változtak a rendszerváltás óta.

http://hvg.hu/itthon/20180111_Erdo_Peter_az_iskolatol_a_templomig_igen_hosszu_az_ut?s=hk

 

Keresztényüldöző, embertelen rezsimmel kötöttünk oktatási-kulturális megállapodást

Üzbegisztánban még a Biblia birtoklása is jogsértő. De a NER-t ez sem zavarja. Business as usual.

http://hvg.hu/itthon/20180111_keresztenyuldozes_uzbegisztan_oktatasi_kulturalis_megallapodas_emberi_jogok?s=hk

 

Románia napirenden tartja az ukrán oktatási törvény kérdését

A konkrét megoldások azonosításáig Románia napirenden tartja a kétoldalú kapcsolatokban az ukrajnai oktatási törvény kérdését – jelentette ki Teodor Melescanu román külügyminiszter csütörtökön, miután az ukrajnai Csernyivciben találkozott Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia vezetőjével.

http://magyaridok.hu/kulfold/romania-napirenden-tartja-az-ukrajnai-oktatasi-torveny-kerdeset-2671621/

 

Felvételizők hétvégéje az interneten

A felvételi eljárásról, a pályaválasztás dilemmáiról és a felsőoktatási tanulmányok finanszírozási lehetőségeiről is szó lesz a felvételizők hétvégéjén, január 13-14-én - közölte a programot szervező Diákhitel Központ az MTI-vel.

https://profitline.hu/Felvetelizok-hetvegeje-az-interneten-373498

 

59 alap és 72 mesterszakkal várja a felvételizőket a Debreceni Egyetem

Debrecen - Édes gyermekem, semmi nem lesz így belőled?” Nem kell többé a szülők aggodalmát hallgatnia a diákoknak, ha Debecenbe jelentkeznek, hiszen a Debreceni Egyetem Magyarországon az egyik legszélesebb képzési kínálattal – 59 alap és 72 mesterszakkal, 7 felsőoktatási szakképzéssel és 6 osztatlan képzéssel – várja a felvételizőket.

http://www.dehir.hu/debrecen/59-alap-es-72-mesterszakkal-varja-a-felvetelizoket-a-debreceni-egyetem/2018/01/11/

 

Jövő hét pénteken sokan nem mennek iskolába

Demonstrálnak a diákok jövő hét pénteken az oktatás modernizálásáért. Eddig 9 ezren jelezték a Facebookon, hogy aznap nem mennek iskolába, délután pedig ott lesznek a Parlament előtti tüntetésen.

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/jovo_het_penteken_sokan_nem_mennek_iskolaba/2545433/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Vekerdy Tamás: Kampányfogás a honvédelmi intézkedési terv, csak zaklatják vele a gyerekeket

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a terrorelhárítás és a rendőrség segítségével kellene intézkedési tervet készíteni az oktatási intézményeknek, ha tényleg ekkor a terrorveszély. Vekerdy Tamás pszichológus pedig úgy véli, hogy pusztán a kormány egyik kampányfogásáról van szó.

http://hvg.hu/itthon/20180111_vekerdy_tamas_Kampanyfogas_a_honvedelmi_intezkedesi_terv?s=hk

 

Bicskanyitogató helyzet: sikert sikerre halmozott az igazgatónő, mégis ott kellett hagynia az iskoláját

Egyik napról a másikra távolították el a somlóvásárhelyi iskola korábbi igazgatóját, holott a pedagógus csakis jót tett az intézménynek a 24.hu-n megjelent beszámoló szerint: három uniós pályázaton is sikerrel szerepeltette az iskolát, amely így 160 millió forintnyi támogatást nyert el. Ám az igazgatónő fejlesztési terveinek később nem várt következményei lettek: mennie kellett.

http://hvg.hu/itthon/20180111_Bicskanyitogato_helyzet_sikert_sikerre_halmozott_az_igazgatono_megis_ott_kellet_hagynia_az_iskolajat?s=hk

 

Még több természetes alapanyagot használjanak a közétkeztetésben!

Minél kevesebb mesterséges, és minél több természetes alapanyagot használjanak az iskolai közétkeztetésben, ez a kormányzat célkitűzése - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára csütörtökön egy budapesti szakácsverseny előtt.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/meg-tobb-termeszetes-alapanyagot-hasznaljanak-a-kozetkeztetesben

 

A diákok a tanárnőket inkább próbára teszik, mint a férfi tanárokat

 Egy új tanulmány szerint az amerikai diákok részéről egyenlőtlen bánásmódban részesül egy tanár, az alapján, hogy milyen nemű. Ha például egy professzor hölgyről van szó, akkor ő biztosan több olyan kérést kap, amely a jó szívére apellál, mint a férfi kollégái. Legyen szó akár egy jegy javításáról, a leadási határidő módosításáról vagy a feladatok újraosztásáról.

https://nuus.hu/eletmod/0111/diakok-tanarnoket-inkabb-probara-teszik-mint-ferfi-tanarokat/

 

Feleslegessé teszi az egyetemeket a technológia?

Az idei év végére várhatóan már több millió ember munkáját felügyelik majd robot főnökök világszerte, a mai iskolások kétharmada pedig jelenleg még nem létező munkakörökben fog dolgozni a jövőben. Az egyetemeknek a nehezen automatizálható munkákhoz szükséges készségeket kell fejleszteniük, hogy versenyelőnyt biztosítsanak az embereknek a gépekkel szemben – hangzott el a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) TEDx eseményén.

https://profitline.hu/Feleslegesse-teszi-az-egyetemeket-a-technologia-373513

 

Óriási tudományos felfedezés: megvan a 4. dimenzió, és nem az idő az

Nagy port kavart a tudományos világban az európai és amerikai tudósok nagyjából egy időben tett közlése: úgy vélekednek, hogy most először ténylegesen sikerült megfigyelniük az általunk megtapasztalt világon túli negyedik, térbeli dimenziót. Hatalmas áttörésről van szó.

http://hvg.hu/tudomany/20180111_negyedik_terbeli_dimenzio_felfedezes_tanulmanyok_fizika_miegakura?s=hk

 

Január 12.

 

Tanárok százai hiányoznak Magyarországról

Háromszáznál is több aktív álláshirdetést találni a tanév közepén, csak a fővárosban nyolcvannál több betöltetlen tanári állás van jelenleg.

http://hvg.hu/itthon/20180112_Tanarok_szazai_hianyoznak_Magyarorszagrol?s=hk

 

Szintet lépett a programozás oktatása Szombathelyen

Éppen másfél év telt el azóta, hogy a Logiscool élményalapú programozó suli keretében Szombathelyen is elindult a programozás oktatása gyerekeknek. Ez az idő már alkalmas egy visszatekintésre. Fonyó Szabolcs és Németh Zsolt tulajdonosokkal beszélgetünk, hogyan alakult az elmúlt másfél év, mik a tapasztaltok, vannak-e új tervek.

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szintet_lepett_a_programozas_oktatas_szombathelyen

 

Cél: a modern oktatás -Korszerűsítik a digitális eszközparkokat az iskolákban

Jelentős informatikai eszközbeszerzés valósul meg számos iskolában - jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár. A fejlesztés egy kiemelt európai uniós projekt keretein belül történik.

http://www.somogytv.hu/cikkek/122787

 

Kondenzvizes cső csöpög a kisiskolások mosdójában

Már jó ideje a csapba vezethették azt a kondenzvizes csövet, amelyet egy budapesti általános iskolában videózott le egy szülő. Fertőzésveszély is elképzelhető.

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20180112/altalanos-iskola-fertozes-kondenzbiz-cso-csopog-a-csapba/

Megosztás: